شهر باکو (به انلگلیسی = Baku) در ساحل غربی دریای خزر و در شبه جزیره آبشوران قرار گرفته است ک یکی از مناطق نفت خیز جهان محسوب می شود. این شهر یکی از زیباترین و همچنین پر جمعیت ترین شهر قفقاز می باشد. از جمله دلایل جذابیت این شهر می توان به برگزاری برنامه های متعدد هنری مانند موسیقی، تئاتر و اپرا، در کنار پارک های ساحلی متعدد اشاره نمود. بخش قدیمی شهر باکو به همراه برج و حصار قلعه شهر، از قرن های میانی تا کنون بجای مانده است و یکی از آثار به ثبت رسیده در یونسکو می باشد.
باکو پایتخت کدام کشور است؟
باکو یکی از پرجمعیتترین شهرهای جمهوری آذربایجان و همچنین پایتخت این کشور است. معنای باکو در نزد مردم، بادکوبه، یعنی جایی که باد زیادی می وزد است. شهرت این شهر بعد از کشف اولین میدان نفتی جهان به شدت افزایش یافت و به همین سبب، مراکز خرید و خیابان های مهمی در دوران شوروی سابق در این شهر ساخته شد. این بناهای تاریخی اکنون به عنوان جاذبه های گردشگری باکو به حساب می آیند و از جمله میراث فرهنگی، معماری ملی و اسلامی کشور آذربایجان می باشند. در ادامه مطلب قصد داریم تا شما را بطور کامل با این شهر زیبا آشا کنیم.
آشنایی با شهر باکو
جالب است بدانید جمعیت شهر باکو در ابتدای سال 2009 در حدود 2.04 میلیون نفر محاسبه شده است، در ابتدای سال 2003، در حدود 153 هزار نفر از آوارگان جنگ قره باغ و همچنین 94 هزار پناهنده خارجی، علاوه بر جمعیت اصلی این شهر، در باکو وجود داشتند. راههای دسترسی مختلفی برای رسیدن به این شهر وجود دارد و شما میتوانید از هر وسیلهای برای رسیدن به این مکان استفاده نمایید ولیکن بهتر است برای رفتن به این شهر از مسیر هوایی استفاده نمایید. برای افرادی که در استانهای شمال غربی ایران زندگی میکنند استفاده از مسیر زمینی آسان تر بوده و مورد استقبال بیشتری قرار میگیرد. بافت قدیمی شهر باکو که ارگ بانو نیز نامیده می شود ما بین قرن 11 الی 19 میلادی ساخته شده است. یکی از نکات قابل توجه در رابطه با این شهر این مسئله است که فرهنگ و تمدنهای گوناگونی مانند: زرتشتی، شیروانی، ایرانی، ساسانی، عربی، عثمانی و روسی را درون خود جای داده است. ارگ این شهر در شمال غربی خلیج باکو قرار دارد و از جمله دیدنیترین مکانهای باکو به شمار میآید که در سال 2000 میلادی به ثبت جهانی یونسکو نام دارد.
مساحت و جمعیت باکو
همانطور که در قبل اشاره کردیم، باکو پایتخت، بزرگترین شهر و همچنین بزرگترین بندر کشور آذربایجان است. این شهر که بر ساحل غربی دریای خزر واقع شده است از مناطق نفت خیز جهان به حساب میآید. طبق آخرین آماری که از جمعیت این شهر گرفته شده است، در حدود 2.15 میلیون جمعیت نفر در این شهر زندگی میکنند. جالب است بدانید قدمت شهر باکو به حدود 1000 سال میرسد.
زبان و مذهب مردم باکو
اغلب مردم جمهوری آذربایجان مسلمان شیعه می باشند و زبان رسمی این کشور ترکی آذربایجانی است. مردم باکو در کنار ترکی آذربایجانی، به زبان های ارمنی، روسی، تالشی، ارمنی، لزگی، تاتی و روسی نیز تکلم می کنند. زبان ترکی آذربایجانی از لحاظ تقسیمات زیانی، جزئی از دسته ترکی جنوب باختری و یا ترکی اوغوز است. بهتر است بدانید که، ترکی استانبولی و ترکمنی در کنار ترکیه آذربایجانی در گروه ترکی جنوب باختری ( اوغوز ) قرار می گیرند. کشور جمهوری آذربایجان 97% مردمانش مسلمان می باشند. از جمعیت این کشور 83 % شیعه، 14% سنی و 3% هم غیر مسلمان اند. شیعیان این کشور 12 امامی و اهل سنت آن حنفی هستند.
فرهنگ و آداب و رسوم مردم باکو
به دلیل موقعیت جغرافیایی که جمهوری آذربایجان داشته و همچنین میراثی که از تاریخ فرهنگ های ایرانی، روسی، اسلامی و ترکی دارد در سال 2009 پایتخت این کشور یعنی باکو به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام معرفی شد. جمهوری آذربایجان تنها کشور غیر فارسی زبان می باشد که عید ملی خود را، عید نوروز شناخته است. مردم این کشور به علت اعتقاد زیاد به آیین و مراسم نوروز، هر سال تدارکات ویژه ای برای گذراندن نوروز در نظر میگیرند و به همین علت هر ساله تعداد زیادی از گردشگران ایرانی راهی این کشور می شوند. جالب است بدانید که کشور آذربایجان نیز سفره هفت سین با هفت عنصری که نامشان با سین آغاز میشود دارد.
مردم آذربایجان به موسیقی علاقه زیادی دارند و انواع موسیقی مقامی، عاشیق، میخانه ای، جاز و حتی کلاسیک در این کشور رواج دارد. مسابقه آواز یوروویژن که یکی از مهم ترین رویداد های موسیقی اروپا است، هر ساله در این کشور برگزار می شود. در زمینه ادبیات ، از جمله شاعر های معروف این کشور می توان به نظامی گنجوی و خاقانی اشاره نمود که تاثیرات چشمگیری را در ادبیات فارسی داشته اند. وجود قومیت های متفاوتی از جمله کردها، تالشی ها و ارمنی ها در جنوب و شرق و همچنین یهودی ها، تات ها، و لزگی ها در شمال موجب تنوع زبان و فرهنگ رایج در باکو و آذربایجان شده است. نرخ باسوادی در این کشور 98% در نظر گرفته می شود. از برگزاری مراسم نوروز میتوان نزدیکی و تاثیر تاریخی فرهنگ ایران بر این شهر را مشاهده نمود و همین امر یکی از عوامل علاقه گردشگران ایرانی به باکو می باشد.
آب و هوای باکو
کشور آذربایجان از لحاظ آب و هوایی دارای چندین نوع آب و هوای گوناگون است. از 11 ناحیه آب و هوایی 9 نوع ناحیه در کشور آذربایجان دیده می شود. درجه هوای این کشور در مناطق جلگه ای شرق و شمال به هنگام زمستان تا 6 درجه، و در تابستان تا 36 درجه سانتیگراد نوسان دارد. پایین ترین دمای این کشور در اردوباد 33- درجه و بالاترین آن در جلفا 46 درجه سانتی گراد به ثبت رسیده است. به طور کلی باکو هوای مرطوب و ملایم تری را نسبت به مناطق دیگر دارد. جالب است بدانید که کمترین میزان بارندگی در جمهوری آذربایجان متعلق به آبشخوران و باکو نسبت به سایر مناطق است، در منطقه آبشخوران حدود سالانه 200 تا 350 میلیمتر بارندگی رخ میدهد.
